Wat is een sloopauto?

Dit is een voertuig dat ooit prima gefunctioneerd heeft maar is afgekeurd en niet meer op de openbare weg mag of kan rijden. Jouw auto kan te allen tijde worden afgekeurd, bijvoorbeeld tijdens een kleine of grote beurt tijdens de Algemeen Periodieke Keuring (APK). In dat geval ben je dus in het bezit van een zogenaamde sloopauto. Voorts houdt een sloopauto in dat het te duur is of vrijwel onmogelijk is om de auto te laten repareren en daarom rijp is voor de sloop. Een sloopauto kan zijn ontstaan door een heftig ongeluk waarbij het voertuig grotendeels totalloss is geraakt, maar ouderdom en slijtage kan tevens de reden zijn dat een voertuig als sloopauto wordt bestempeld.

Een sloopauto is geld waard

Het klinkt gek, een auto die volledig is afgekeurd en mogelijk niet eens meer kan rijden en toch geld waard is. Toch is het zo, dit heeft ermee te maken dat een sloopauto bepaalde onderdelen bevat die recyclebaar zijn. Autosloperijen hebben dit in de gaten en kopen deze sloopauto’s op enkel voor hun onderdelen. Zij weten wel raad met deze onderdelen, ofwel ze verkopen deze onderdelen zelf ofwel ze bouwen de onderdelen weer in hun eigen tweedehands auto’s. De prijs voor een sloopaut o verschilt nogal en is onder andere afhankelijk van merk auto, leeftijd auto, gereden kilometers, gedane onderhoud, slijtage en meer.

Hoe gaat het in zijn werk?

Stel jij hebt een sloopauto, ter herhaling dat is een voertuig dat niet meer op de openbare weg mag of kan rijden. Je belt met een dichtstbijzijnde autosloperij om te vertellen dat je een sloopauto hebt en ervanaf wilt. Zij maken dan telefonisch een afspraak met jou op een desgewenste locatie. Eenmaal op de afgesproken plek en datum wordt de auto door de gearriveerde monteur geinspecteerd. Deze beoordeelt de auto op onder andere leeftijd auto, gereden kilometers, gedane onderhoud, slijtage en voor hen interessante hergebruikbare onderdelen. Voorts komt na de inspectie de monteur met een prijs, voor deze prijs nemen zij de sloopauto over. Hierin is onderhandelingsruimte maar verwacht geen vetpot daar het immers gaat om een auto welke rijp is voor de sloop. Door middel van het verkopen van een sloopauto bespaar je jezelf dus een hoop gedoe en het levert in sommige gevallen honderden euro’s op.

Administratie?

In principe regelt de autosloperij vanaf het akkoord over de prijs alle administratie. Tevens verzorgen zij het transport van de sloopauto vanaf locatie naar de betreffende autosloperij. Het enige waar jij je druk om moet maken is het tijdig afzeggen van de autoverzekering en dat je de belastingdienst op de hoogte stelt. Dit voorkomt dat je onnodig de verzekering en autorijtuigenbelasting blijft betalen.