Sinterklaas is wereldnieuws

Niet alleen in Nederland houdt Sinterklaas de gemoederen bezig. Gisteren werden tijdens de intocht in Gouda maar liefst negentig arrestaties verricht. Zowel voor- als tegenstanders van Sinterklaas’ zwart geschminkte metgezel en collega werden door de politie opgepakt vanwege demonstraties. Die bereikten niet alleen de Nederlandse pers, maar gingen wereldwijd. De Sunday Express, een Britse krant, noemt de Zwarte Pieten-discussie ‘overgekookt’.

 

‘Kinderfeest verpest’

Waar de media in het buitenland vooral over vallen is dat het kinderfeest, want laten we niet vergeten dat Sinterklaas er vooral voor de kleine kinderen is, verpest is. ‘Protesten tegen de zwart geschminkte hulpjes hebben de aankomst van Sinterklaas in Nederland overschaduwd’, zoo is in de Frankfurter Allgemeine Zeitung te lezen. Ook minister-president Mark Rutte noemt het ‘triest’ dat het Sinterklaasfeest op deze manier begonnen moet zijn.

De BBC (Groot-Brittannië) licht de aanvaring tussen Zwarte Piets mede- en tegenstanders uit. Het racistische stereotype wordt wederom benoemd. De BBC laat zien hoe demonstranten in Gouda tekeer gaan met borden waarop de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ prijkt.

 

Al Jazeera

Zelfs de Arabische zender Al Jazeera bemoeit zich met de beelden en de discussie. Het is de zender opgevallen dat er voor het eerst dit jaar andere Pieten bij de intocht waren, zoals Kaaspieten en Stroopwafelpieten. Desondanks waren er genoeg demonstranten die teksten op T-shirts droegen als ‘Zwarte Piet is racisme’ en ‘Zwarte Piet neemt ons terug naar de slavernij’.

De Canadese krant The Toronto Star benoemt Cheese Pete (Kaaspiet), met een knopoog naar de beroemde Goudse producten, maar benoemd dit tevens als een zwakte richting de critici van Zwarte Piet. Nederland is gezwicht onder de druk.

 

Discussie

Dit jaar wordt mogelijks de meest bekritiseerde versie van het Sinterklaasfeest in ons land gevierd. Desondanks is er ook veel verdeeldheid onder de donkere gemeenschap, zoals mensen van de Antillen en mensen uit Suriname. Veel van hen staan helemaal niet achter de tegenstanders van Zwarte Piet, zoals deze mevrouw via Dumpert laat weten.

De discussie is veel te ver gegaan, menen critici. Ook in België blijft men zich verbazen over de zwakte van Nederland om zoveel toe te geven aan een groep oproerkraaiers. Wat blijft er op deze manier over van ons zelfbeeld en van onze tradities? Die vraag mag wel eens uitgesproken behandeld gaan worden.

 

Kindervriend in binnen- en buitenland

Op Curaçao wordt Sinterklaas ook al jaren gevierd. Sinds 2012 wordt hier wel met andere Pieten gewerkt dan in Nederland. De Pieten op Curaçao zijn er in alle kleuren van de regenboog en Sinterklaas zelf is een wit geschminkte man. Een voorbeeld nemen we daaraan in Nederland nog altijd niet, want via de Pietitie mag duidelijk worden dat het merendeel van de Nederlanders niet openstaat voor drastische veranderingen in het Sinterklaasfeest.

 

Feest helemaal op de schop?

Misschien is deze discussie een mooi moment om eens wat inspiratie op te doen bij andere landen. Het Sinterklaasfeest wordt bijvoorbeeld ook in Tsjechië gevierd. Maar daar wordt Sinterklaas – Svatý Mikuláš genaamd – niet vergezeld door Zwarte, Groene, Gele, Kaas of Stroopwafel Pieten, maar door een horde aan duivels en demonen, zoals op onderstaande plaatjes te zien is. Deze duivels komen de stoute kinderen halen en sleuren ze volgens de traditie door de straten van de stad, tot ze het uitgillen van genade en beloven het komende jaar liever te zullen zijn.

Sinterklaas in Tsjechië Sinterklaas Tsjechië

Misschien moeten we die duivels eens een jaartje lenen om de oproerkraaiers tot stilte te manen?